czwartek, 5 czerwca 2025

ZUPA Z BOTWINKI z warzywami i kurczakiem

Zapraszam dzisiaj na zupę. Pojawiła się botwinka i młode warzywa, więc jest okazja na pierwszą zupę. 

ZUPA Z BOTWINKI z warzywami i kurczakiem 

Wykorzystałam botwinkę i ponad połowę włoszczyzny, bo dużo liści selera, który przyda się do innej zupy czy surówki.  


Botwinkę i warzywa pokroić i gotować w lekko osolonej wodzie przez pół godziny na wolnym ogniu. 


Mięso - ćwiartki z kurczaka ugotowałam (30 minut) w osobnym garnku w osolonej wodzie. 

Warzywa odcedziłam, żeby wyjąć łodygi od botwinki. Mięso po ostudzeniu obrałam z kości. 


Do wywaru dodałam warzywa i obrane mięso, przyprawiłam do smaku pieprzem i gotowałam jeszcze całość 10 minut na wolnym ogniu. 


Podałam na ciepło, ale została mi jeszcze zupa, więc dodam kefir i zrobię chłodnik. 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz