niedziela, 6 kwietnia 2025

Domowy Chleb pszenno żytni z siemieniem lnianym, pestkami dyni i sezamem

Za oknem masakra z tym wiatrem i chłodem... 

Zapraszam na 

Domowy Chleb pszenno żytni z siemieniem lnianym, pestkami dyni i sezamem 


Składniki: 

(na dwa mniejsze chleby - można też wszystko włożyć do jednej większej blaszki) 

350 g mąki pszennej chlebowej 

150 g mąki żytniej 

400 ml letniej wody 

20 g świeżych drożdży 

1 łyżka oleju 

1 płaska łyżeczka cukru 

1 płaska łyżeczka soli 

dodatkowo: siemię lniane, pestki dyni, sezam i płatki owsiane 


Sposób przygotowania: 

Drożdże rozpuścić w odrobinie letniej wody z dodatkiem cukru, odstawić na 10 minut, żeby zaczęły pracować. 

Do miski wsypać wszystkie składniki - oprócz sezamu i płatków owsianych, dodać letnią wodę i rozczyn z drożdży. 

Przez kilka minut wyrabiać ciasto i potem odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. 


Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych płatkami owsianymi, lekko skropić woda i posypać sezamem i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. 

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C i piec chleb 40 minut. 

Po wystudzeniu wyjąć z foremki - tak wygląda pod spodem. 


Można już potem kroić - chrupiąca skórka - w środku miękki. 


Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz