poniedziałek, 6 stycznia 2025

SERNIK GOTOWANY z żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową

Śnieg zaczyna topnieć ... 

Zapraszam na 

SERNIK GOTOWANY z żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową 


Składniki: 
  • 20 dag masła,
  • 20 dag cukru 
  • aromat pomarańczowy 
  • 4 jajka 
  • 2 opak budyniu waniliowego 
  • 200 ml mleka 
  • 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka) 
  • 30 dag biszkoptów lub herbatników 

dodatkowo: suszona żurawina, skórka kandyzowana z pomarańczy 


Sposób przygotowania: 

W garnku roztopić masło. Potem dodać do niego cukier, aromat i wymieszać. Dodać twaróg, jajka i mieszać do połączenia się masy.
 Masa serowa ma mieć gładką konsystencję. 
W międzyczasie wsypać budynie do zimnego mleka i dokładnie wymieszać. Dodać do masy serowej i dalej mieszać, aż całość uzyska konsystencję podobną do budyniu. 


Zdjąć garnek z ognia i dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy. 

Ułożyć herbatniki - biszkopty na wyłożonej papierem do pieczenia formie do ciast. Wylać całą masę serową na ciastka.  

Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia lub na noc. 




Wyjąć z formy, posypać na wierzchu skórką pomarańczową i kroić.  




Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz