piątek, 1 listopada 2024

BIGOS z suszonymi grzybami leśnymi i kiełbasą

Zapraszam na BIGOS z suszonymi grzybami leśnymi i kiełbasą 


Składniki: 

1 1/2 kg kiszonej kapusty 
2 cebule usmażone na oleju
100 ml ketchupu lub mały koncentrat pomidorowy 

dodatki: 1/2 kg kiełbasy np śląskiej. garść suszonych grzybów leśnych, kilka liści laurowych, ziele angielskie, trochę ostrej papryki w proszku i pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku 

Sposób przygotowania: 

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na 10 minut. Kapustę włożyć do garnka, dodać grzyby i wodę, w której się moczyły, (ok 1/2 szkl) i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarło do dna garnka. 
Jeśli mamy więcej czasu, to można pogotować i później zestawić z gazu i niech się "dusi" pod przykryciem. I tak kilka razy. 


Dodać ketchup (przecier), przyprawy i 2 cebule usmażone na oleju


Usmażyć kiełbasę i pod koniec dodać ją do kapusty i dusić jeszcze przez 15 minut. 

Można podawać z chlebem lub ziemniakami jako danie na obiad. 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz