niedziela, 3 sierpnia 2025

CIASTO z borówkami

Zapraszam dzisiaj na CIASTO z borówkami 

Kupiłam ostatnio mieszankę do zrobienia ciasta borówkowego Gellwe. Skusił mnie kolor i smak. Trochę zmodernizowałam, bo dodałam do środka jeszcze świeże borówki. 

Składniki: 

Mieszanka do ciasta, 150 ml oleju, 3 jajka, 100 ml mleka 

dodatkowo: borówki 

Sposób przygotowania: 

Składniki trzeba miksować przez 3 minuty. 

Potem dodałam borówki i wymieszałam. 

Masę wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. ja wykorzystałam tortownicę, choć na zdjęciu opakowania jest keksówka. Na wierzch położyłam jeszcze trochę borówek. 


Pieczemy w 180 stopniach C (grzanie dół - góra) ok 40 minut - do suchego patyczka. 



Tak wygląda po przekrojeniu - realnie ciasto jest jeszcze bardziej fioletowe :) W keksówce pewnie wyrosłoby wyższe ... 


Ciasto jest pulchne i smaczne. 

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz