niedziela, 15 czerwca 2025

MŁODA KISZONA KAPUSTA z marchewką i czosnkiem

Za oknem prawdziwe lato, choć to jeszcze wiosna, ale niestety chyba dzisiaj ostatni taki ciepły i słoneczny dzień, bo z prognozy pogody wynika, że zrobi się znowu chłodniej i pochmurnie... Mam nadzieję, że prognozy się jednak nie sprawdzą, bo brakuje słońca i ciepła. 

Zapraszam na 

MŁODA KISZONA KAPUSTA z marchewką i czosnkiem 


Były już ogórki kiszone, więc teraz pora na młodą kiszoną kapustę - idealny dodatek do obiadu. 


Składniki: 

3 główki kapusty tak ok 1 1/2 kg, co po wycięciu głąbów ta ok 3 kg - 3 i pół kg 

2 marchewki 

3 ząbki czosnku 

3 łyżki soli - najlepiej kamiennej - 1 płaska łyżka na 1 kg kapusty 

Kapustę umyłam, obrałam z liści, pocięłam na kawałki wycinając głąb i poszatkowałam. Marchew umyłam, obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. posiekałam czosnek i wszystko posoliłam. 


Wszystko wymieszałam, zagniotłam i odstawiłam na pół godziny, potem kolejny raz zagniotłam, by  kapusta puściła sok i tak jeszcze 2 razy. 

Potem przełożyłam do słoików dobrze ugniatając i by na wierzchu była przykryta sokiem. 

Teraz postoi sobie 2 - 3 dni, żeby się ukisiła - zakręciłam lekko wieczka, ale warto codzienne je odkręcić i trochę znowu przydusić kapustę, żeby na pewno była przykryta płynem. 

Potem jak nam zostanie to najlepiej trzymać w lodówce. 


Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz