wtorek, 20 maja 2025

Młoda kapusta duszona z boczkiem i cebulą

Na rynku i w sklepach pojawia się młoda kapusta, więc pora zacząć cieszyć się jej smakiem. 

Na początek przygotowałam po prostu duszoną jako dodatek do obiadu. 


Młoda kapusta duszona z boczkiem i cebulą 


Składniki: 

- 1 główka młodej kapusty obrana z większych zewnętrznych liści, które będą wykorzystane do gołąbków, 
- kawałek wędzonego boczku 
- ketchup lub przecier pomidorowy 
- cebula i przyprawy: sól, pieprz, oregano 


Boczek i cebulę podsmażyć. 


Dodać potem posiekaną kapustę, przyprawy i ketchup lub przecier pomidorowy - można dodać też trochę wody. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. 

Podawać np z ziemniakami, marchewką i kotletami z szynki. 


Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz