czwartek, 10 kwietnia 2025

LAZANIA z mięsem mielonym z łopatki

Zapraszam na lazanię. 

LAZANIA z mięsem mielonym z łopatki 


Składniki: 

12 plastrów makaronu, 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki, 20 plastrów sera, 2 cebule, 1 passata pomidorowa 750 ml, sól, pieprz, przyprawy: oregano, majeranek i świeże listki bazylii 

sos beszamelowy:

50 g masła, 500 ml mleka, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

Rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, powoli dolewać zimne mleko i mieszać, by nie powstały grudki, posolić do smaku i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje 

Sposób przygotowania lazani:


Mięso pokroić, zmielić, dodać pokrojoną cebulę i usmażyć na patelni i przyprawić. 




Mięso wymieszać z passatą. 

Płaty makaronu namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie, żeby trochę zmiękły. 

Składniki układać warstwami na wysmarowanej olejem blasze. 


Na końcu rozłożyć plastry sera. 


Piec ok 45 min w temp 180 stopni C. - grzanie góra dół, piekarnik wcześniej nagrzany. 


Po lekkim ostudzeniu można kroić. 


Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz