niedziela, 30 marca 2025

MINI TORCIK kawowo czekoladowy

Zapraszam dzisiaj na MINI TORCIK kawowo czekoladowy 

Biszkopt: 

Składniki: 

4 jajka, 3/4 szkl cukru, 1 szkl mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Białka ubić z cukrem, potem dodać żółtka, ubić i na koniec mąkę z proszkiem. 

Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną (dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C - grzanie góra - dół - piec 25 minut. Wyjąć i ostudzić. 

Ostudzić, pokroić. 


Przygotować masę. 

składniki kremu: 250 ml śmietanki kremówki 30 %, 3 łyżki nutelli  - zmiksować 

dodatkowo: kakao i zaparzona kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki na100 ml wody 

Biszkopt nasączyć kawą. 

Każdą warstwę przełożyć masą. 


Na koniec całość wysmarować masą i posypać kakao. 

Wstawić do lodówki na godzinę i potem kroić. Nie dodawałam mascarpone, wiec masa nie jest za gęsta. 


Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz