czwartek, 20 lutego 2025

Pierogi z białą kiełbasą

Zapraszam dzisiaj na 

Pierogi z białą kiełbasą 


Wykorzystałam białą kiełbasę jako farsz na szybko pokrojona po prostu na plasterki. 

Ciasto na pierogi: 

2 szkl mąki pszennej, 1 szkl gorącej wody, 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła, szczypta soli 

dodatkowo: cebula i wędzony boczek 


Włożyć składniki do miski i wymieszać. 


Ciasto zagnieść i zostawić na 10 minut. 

Ciasto rozwałkować - ja wałkowałam grubsze, wyszło mi w sumie 19 pierogów. Napełniać farszem - dałam po grubszym plastrze białej kiełbasy i zlepiać. 



Wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować 5 minut od wypłynięcia. 

W tym czasie usmażyć też cebulę z boczkiem. 


Podawać pierogi :) np z dodatkiem kiszonej kapusty. 


Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz