niedziela, 2 lutego 2025

Bułeczki drożdżowe

Zapraszam dzisiaj na BUŁECZKI DROŻDŻOWE 

Składniki

400 g mąki pszennej 

250 ml wody 

2 płaskie łyżeczki soli 

15 g świeżych drożdży 

pół łyżeczki cukru 

dodatkowo: łyżka oliwy 


Sposób przygotowania: 

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. 

Do maki dodać sól. 


Zagnieść ciasto, posmarować oliwą i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 


Po wyrośnięciu formować bułki i układać je na blasze wysypanej mąką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. 



Ja potem przełożyłam część do foremki silikonowej na bułki, reszta została na blasze. Przesmarować oliwą. 


Piekłam 15 minut w temp 185 stopni C - (grzanie góra dół)  

Po lekkim ostudzeniu można kroić i jeść - w środku są miękkie, skórka jest chrupiąca. 


Smacznego! 


Możecie zrobić więcej ciasta i zostawić je np na noc w lodówce i potem 2 godziny przed pieczeniem włożyć do temperatury pokojowej. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz