środa, 6 listopada 2024

Domowy Pasztet drobiowo wieprzowy z grzybami leśnymi

Zapraszam na Domowy Pasztet drobiowo wieprzowy z grzybami leśnymi


Składniki: 

40 dag wątróbki drobiowej 

30 dag schabu 

10 dag wędzonej słoniny 

wytopione skórki z gęsi 

3 łyżki ugotowanych leśnych grzybów (np maślaki lub czarne łebki) 

30 dag filetu z kurczaka 

1 duża cebula 

3 małe marchewki 

2 jajka 

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, kilka liści laurowych, ziele angielskie 


Przepis:  

Mięso, podroby i skórki ugotować przez 30 minut w wywarze z dodatkiem marchewki i przypraw. Odcedzić. 

Zmielić razem z grzybami i cebulą w maszynce do mięsa.  


Dodać jajka, przyprawić i wszystko dobrze wymieszać. 


Przełożyć masę do korytka wyłożonego papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonej słoniny. 


Piec w 180 stopniach C przez godzinę. 


Po około pół godzinie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostudzenia, żeby łatwiej było kroić.


Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz