piątek, 8 listopada 2024

Domowa Kiszona Kapusta

Zapraszam na Domową Kiszoną Kapustę 


Kupione w sumie 6 główek kapusty - każda po ok 1 1/2 kg - na zdjęciu nie ma wszystkich 


Z każdej kapusty po zeszatkowaniu odejdzie głąb 

Na 1 kg zeszatkowanej kapusty przypada 20 g soli. 

W sumie w 2 miskach było starte i ubijane.  


Potem wkładane do słoików i ubijanie w nich, żeby puściło jeszcze więcej soku i na pewno było przykryte tym sokiem. Wykorzystałam tłuczek z moździerza. 


Słoiki zakręcone i odstawione na kilka dni w ciepłe miejsce. Można co 2 dni sprawdzać czy nie wykipi, czy się nie psuje i znowu ugnieść. 

Jak się przekisi polecam polać na wierzch trochę oleju, to wtedy kapusta nie sczernieje - sprawdzone w zeszłym roku. 
Słoiki zanosimy do chłodnego miejsca, np piwnicy. 


Smacznego! 


Niektórzy dodają startą marchewkę lub kminek, ja wolę samą kapustę ... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz