środa, 30 października 2024

ROSÓŁ Z GĘSI

Pogoda za oknem ponura, więc warto np zjeść rosół. 

Zapraszam na ROSÓŁ Z GĘSI 

O gęsi pisałam Wam tutaj: 

https://smakowymix.blogspot.com/2024/10/gesina-ges-biaa-koudzka.html 


Podzieliłam gęś na części. Skóry poszły na wytopienie smalcu, pierś i pałki na pieczeń a reszta do rosołu. 

Gotowałam godzinę na wolnym ogniu. 

Gdy kości się obgotowały, to obrałam je i mięso dodałam do wywaru z warzyw i gotowałam 15 minut. Jedynie szyi i skrzydeł nie obierałam. 



Część gorącego rosołu wlałam do słoików na kolejne dni. 


Wystarczy już tylko ugotować makaron i cieszyć się smakiem i rozgrzewającą mocą rosołu. 


Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz