niedziela, 27 października 2024

CIASTO DYNIOWE

Zapraszam na CIASTO DYNIOWE 

Trwa sezon na dynię, więc warto skorzystać i mieć w miarę szybko coś do kawy czy herbaty :) 

PRZEPIS: 

Dynię ok kg pokroić na kawałki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą. 

Piec 30 minut w 180 stopniach C - grzałka góra - dół. 


Obrać ze skóry, zblendować - do ciasta potrzeba 250 g zblendowanej dyni. Resztę dyni można wykorzystać np do syropu czy zupy albo dżemu. 

Ciasto: 

3 jajka ubić z 190 g cukru. Dodać 200 ml oleju i ostudzone puree z dyni. 


Dodać 240 gramów mąki pszennej tortowej oraz wsypać kisiel. Dodać płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodać cynamon i świeży starty imbir do smaku. ( ja dałam po płaskiej łyżeczce każdego)  


Wymieszać. 


Ciasto przełożyć do formy (tortownica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki formy). 


Formę umieścić w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku Piec w 175 stopniach C ok 35-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Po 5 minutach można już wyjąć ciasto z piekarnika. 


Wyjąć z formy i polać np polewą lub oprószyć cukrem pudrem. 

Pokroić. 



Ciasto jest pulchne i pachnie przyprawami. 
 

Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz