wtorek, 19 lutego 2013

Podróż kulinarna - TURCJA

Dzisiaj trochę specjałów z kuchni tureckiej - słodkiej, dość ciekawej.

Na początek słodkości:

lokum (słodkie galaretki z różnymi smakowitościami w środku i o różnych kształtach)

chałwa - mnóstwo rodzajów
tzw Pismaniya (wygląda i smakuje jak wata cukrowa)
baklawa - słodkie ciasto, polane gęstym miodem
orzechy - różne gatunki - w pysznym miodzie



Tureckie ciasta: słodkie i jakże inne w smaku od naszych, nasączone obficie syropem


i coś do picia:
pyszne orzeźwiające herbatki owocowe - jabłkowe (rozpuszczalna i suszone owoce)- najlepsze na zimno, szczególnie dobrze smakują w tym ich upale :)
oraz tradycyjna czarna sypana.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz